Claus per ajustar el teu horari de son després de vacances

Claus per ajustar el teu horari de son després de vacances

Tornar de vacances suposa un petit trastorn per tothom, fins al punt d’arribar a dir que necessitem “unes vacances després de vacances”. Per a molta gent, tornar a la rutina significa un esforç per matinar, esmorzar, preparar-se un mateix i preparar els nens, i barallar-se amb el trànsit d’arribada a l’escola i/o a l’oficina. A continuació us descobrim uns consells que poden ajudar-nos molt a reprendre el ritme laboral. 

Marca un horari fixe per anar a dormir i despertar-te

Establir un horari fixe per anar a dormir i despertar-se és fonamental si volem recuperar els nostres horaris de son, fins i tot durant els caps de setmana o si teletraballem. Si alterem l’horari del son segons els dies de la setmana, ens costarà més aconseguir el ritme actiu que volem. A més a més, tenir un horari irregular pot derivar en altres problemàtiques de la salut, com ara obesitat, diabetis, demència o malalties cardiovasculars, entre d’altres.

Evita els mals hàbits

No és cap descobriment dir que s’ha d’evitar consultar el telèfon tot just abans d’anar a dormir. Però això, per què és? Tant el telèfon mòbil com la televisió o l’ordinador són aparells electrònics amb una llum molt potent que actua com a inhibidor del son, pel que hem d’intentar veure la nostra habitació com un lloc on dormir i no on treballar o veure la televisió. Tampoc és gens recomanable veure cervesa o vi minuts abans de dormir: és una garantia de que et despertaràs en plena nit per anar al lavabo. Altres estimulants com el cafè, el té verd o negre, la nicotina, millor no consumir-los després de mitja tarda.

Prepara’t una hora abans d’adormir-te

Si més d’un cop t’has trobat donant voltes al llit durant més de 20 minuts perquè no pots dormir, pot ser hauries d’aprendre a relaxar-te primer. De fet, els experts aconsellen preparar-se per anar a dormir una hora abans. Això es tradueix en desconnectar aparells electrònics (smartphone, televisió, ordinador) i començar una rutina de relaxació: llegir, estirar-se, banyar-se o fer yoga són opcions molt interessants per conciliar el son ràpidament.

Descarta les migdiades eternes

Tothom pot entendre les migdiades durant la quarentena o les vacances, però s’han de quedar allà. Si has de dormir la migdiada, que sigui només per falta de son, i que no duri més de 15 o 20 minuts. En cas contrari, pot empitjorar el teu ritme per no poder dormir a les nits. 

Fes esport

Els experts apunten a que fer esport permet a les persones amb insomni adormir-se més ràpid i durant més temps, a més de gaudir d’una millor qualitat del son. No és gaire important en quin moment practiquis esport, mentre no portis el teu cos a un esforç extrem durant al menys una o dos hores abans d’anar a dormir.