Si no trec el cotxe del garatge, l’he d’assegurar?

Si no trec el cotxe del garatge, l’he d’assegurar?

Sovint sorgeixen dubtes sobre les assegurances de vehicles: quin hem de contractar, si cobrirà totes les nostres necessitats, si estem pagant el preu adequat…Però i si el nostre cotxe no surt del garatge, també l’hem d’assegurar?

La resposta es sí. Es facin servir o no, tots els vehicles han d’estar assegurats. Les nostres assegurances de vehicles han de cobrir, com a mínim, els danys a tercers i a ocupants, amb responsabilitat il·limitada. Però si el meu cotxe està parat des de fa temps i no hi ha perill de provocar cap accident, per què l’he de tenir assegurat?

El motiu principal és la legislació del Principat d’Andorra. La Llei del Codi de la circulació, del 10 de juny de 1999, estableix que “en matèria d’assegurances, tot vehicle automòbil matriculat a Andorra, sigui quina sigui la seva classe, ha d’estar obligatòriament assegurat en una de les companyies legalment autoritzades a operar en aquest àmbit a Andorra”. És a dir, la llei no distingeix entre els cotxes parats i els que circulen. 

Un exemple clar de què el nostre cotxe pot provocar accidents sense sortir del garatge, és que freqüentment el garatge és compartit amb altres vehicles, i en estar parat fa molt temps, el cotxe pot causar un incendi per un curtcircuit. Si no el tenim assegurat i causem danys a tercers, estarem obligats a reparar-los com a propietaris del vehicle. 

D’altra banda, l’efecte més evident de no tenir assegurat el cotxe són les multes. De fet, “Circular amb un vehicle que no disposa de l’assegurança obligatòria d’automòbil” es considera una infracció molt greu, amb multes de fins a 1.200€ i la suspensió del permís de conduïr fins a 2 mesos; segons l’actualització del 2 de setembre de 2021 de la Llei del Codi de circulació, vigent des del 1999.

Assegura el teu vehicle al millor preu i les millors condicions aquí